17. april 2018

FØRSTE SPADESTIK TIL SAMARBEJDE

Ganske vist havde det ikke meget med elskede brakvandsgedder eller rogntunge aborre på gydetræk at gøre, men det blev på mange måder en lærerig dag i godt selskab.

Sydsjællands Brakvandsklub, har kontaktet PIV (Pionærer i vandpleje), med henblik på et fælles projekt, som i den grad, kunne komme vores brakvandsgedder til gode. Projektet ville i korte træk genskabe næsten 3 km kyststrækning, danne en kæmpe geddefabrik, målighed for restaurering af en oplagt ørredførende å og ikke mindst give naturelskere, ornitologer mv. et område der sparker r..

Her anslås vandløbet klasse, som lå omkring klasse 4.

PIV synes det var nærliggende, at vi mødtes over hinandens interesser, hvilket var grunden til, at undertegnet denne lørdag fattede gummistøvlerne, lod fiskestangen stå, og drog mod et lille vandløb i Faxe kommune. 

PIV havde fået tilladelse af privat lodsejer, til at passe dette stræk af åen. Ørreder havde allerede lagt deres æg, og yngel svømmede nu rundt på det nyrestaurerede stræk, som så helt idylisk ud. 

Dagens arrangement/opgave omhandlede primært “Humbæk metoden”, som i korte træk går ud på at fjerne de uønskede vandplanter med rod, der hvor strømmen render stærkest. Det betyder at, åen kan komme af med sand og slam, som ophober sig i den for tætte bevoksning. Åen kan dermed finde sit naturlige leje. 
Naturlige leje kunne være med sten og grusbund, og dermed betyde nye gydepladser. Åen på fotoet er et sideløb til den ørredførrende å, men bliver måske gydeplads allerede til næste år.

Her et før foto, inden åen blev renset for uønskede planter.

Jeg stod og kløede mig lidt i nakken, da vi stod og kiggede ud over de 50 meter å-stræk, med kun 2 kultivator, 1 rive og 1 spade. Jeg tænkte: ”Det kommer da til at tage flere dage, og få de planter op”!

Der kom sved på panden.
4 mand hoppede i åen, og hev og sled i planterne, og ca. halvanden time senere, kunne vi nyde synet, af et nu, hurtigstrømmene vandløb, som arbejdede på højtryk for at skylle sand og slam væk. Vandstanden faldt imellem 5-7 cm i den periode vi stod ved vandløbet, bare på grund af dette stykke arbejde, der burde være en del af det almindelige havearbejde for ejere.
Jeg tror de fleste landmand ville klappe i hænderne af, at der i virkeligheden skal så lidt til for at afvande omkringliggende marker. Vandet skal jo væk fra markerne, så de også bliver glade. Og det er uden, at det er gjort med en omkostlig altødelæggende rendegraver.

Her løber strømmen frit på det ny ordnede stræk
Alt i alt en super hyggelig og lærerig dag, med PIV, repræsentanter fra Hedeland og Kommuner.

Hvem ved? en dag bliver dette første spæde spadestik og fælles samarbejde, til geddeyngel i brakvandet.